Меню сайту
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » Entries archive

Кременчужани закохані в своє місто над сивим Дніпром. Воно напрочуд гарне будь-якої пори: коли серед літа буяє зеленими трійчанськими букетами своїх парків та островів; коли з наддніпрянських осінніх туманів в рамі золота і багрянцю постає Великий Тарас, задумливо поглядаючи зі свого п'єдесталу на річку; коли прямі вулиці затихають зимовим вечором, закутуючись у пухнастий сніжний кожушок, і дивляться теплим світлом вікон з-під засніжених вій; і коли широкими площами мете інша заметіль - з пелюсток ніжного яблуневого та абрикосового цвіту, а древній могутній Борисфен набуває нечуваної сили, розпростує могутні плечі, намагаючись весняними водами розсунути тісні дамби.
Нашому місту біля чотирьох з половиною століть, воно виникло, як фортеця для захисту земель Речі Посполитої, якій в ті часи належала сучасна Кременчуччина, від набігів кримських татар. Але, за свідченнями археологів, люди на цих благодатних землях селились ще за часів давньоруської держави. 
Багато випробувань випало на долю міста. Час і ворожі орди майже знищили його, втоптуючи спочатку кінськими копитами, потім танковими траками в дніпрові береги надбання історії й духовності. Культурної спадщини нинішнім поколінням залишились крихти. Тим дбайливіше ми маємо зберігати і примножувати їх. 
Представляємо вашій увазі книжкову виставку "Рідне місто моє". Запрошуємо Вас до бібліотеки ознайомитися з історією нашого улюбленого міста.

За матеріалами путівника "З любов'ю до рідного міста".

 

 

 

Views: 51 | Added by: ВЗШ№3 | Date: 26.09.2023 | Comments (0)

Шановні здобувачі освіти та їх батьки!

Доводимо до вашого відома, що у 2023/2024 навчальному році Кременчуцький ліцей №13 "Авіор" Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області організовує освітній процес за дистанційною формою навчання.

Відтак, ми продовжуємо навчатися на платформі інтегрованого навчання (вебсервісі) Google Classroom, навчальні заняття проводитимуться за допомогою Google Meet відповідно до затвердженого розкладу уроків та дзвінків.

До зустрічі 01 вересня 2023 року!

З повагою адміністрація ліцею №13 "Авіор".

 

Views: 151 | Added by: ВЗШ№3 | Date: 26.07.2023 | Comments (0)

Вітаємо з перемогою здобувачів освіти Кременчуцького ліцею №13 «Авіор» у міському огляді-конкурсі «Зірковий небосхил Кременчука: Нескорена моя Україна – 2023».

У категорії «Вокальний жанр (академічний вокал)» ПЕРШЕ МІСЦЕ посів Білоус Леонід, учень 10-Б класу.

У категорії «Оригінальний жанр (циркове мистецтво)» ПЕРШЕ МІСЦЕ посіла Дрожнікова Єлизавета, учениця 11-А класу.

Переможців конкурсу нагородили дипломами Департаменту освіти м.Кременчука.

Педагогічний колектив ліцею №13 «Авіор» бажає подальших творчих злетів переможцям!

Views: 100 | Added by: ВЗШ№3 | Date: 04.05.2023 | Comments (0)

Чи знаєш ти, світе,

Як сиво ридає полин,

Як тяжко, як тужно

Моєму народу болить!..

Борис Олійник

Чорнобиль... Чорний біль нашої землі. І скільки б не минуло років, все одно це слово полум'янітиме чорним вогнищем скорботи.

Назва ця, Чорнобиль, походить від назви різновиду гіркого полину чорнобилки. Спочатку так іменувалося давнє населення, потім - місто, а згодом і електростанція. Як грізне попередження, була послана нам звізда Полин, і мало хто знав, що у Книзі книг - Біблії - говориться про полин і пов'язану з ним страшну катастрофу.

26 квітня 1986 року о 1 годині 23 хвилини 40 секунд, коли всі безтурботно спали, над четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції нічну пітьму розірвало полум'я. Мирна щаслива весна перестала існувати для жителів Полісся.

Чорнобильській катастрофі присвоїли сім балів з 7 можливих за міжнародною шкалою ядерних подій (INES), що зробило її найбільшою техногенною катастрофою тих часів. Слід зазначити, що 7 балів також присвоїли аварії на АЕС Фукусіма-1, Японія, в 2011 році, де в результаті землетрусу теж сталася катастрофа.

У результаті аварії було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від ефекту атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945 році.

Ядерні дощі пройшли так далеко, що дійшли навіть до Ірландії.

Рудий або іржавий ліс – це ділянка соснового лісу в безпосередній близькості від Чорнобильської АЕС. Дерева взяли на себе потужний удар радіації, який "пофарбував" хвою в цегляний колір. Кажуть, що ліс під час пожежі міг послужити джерелом вторинного радіоактивного забруднення, тому частину найбільш зараженої деревини вирішили поховати. Згодом екосистема почала відновлюватися і на цьому місці почали рости молоді сосни.

800 тисяч чоловіків ризикували своїм життям та здоров'ям, аби запобігти наслідкам аварії і стабілізувати ситуацію. Вони трудилися в зоні підвищеного ризику, піддаючись впливу радіації.

Учасники ліквідації аварії на ЧАЕС при житті заслуговують на увагу і подяку держави. Вони мають право розраховувати на повномасштабну компенсацію за втрату здоров'я і перенесені нервові і моральні потрясіння, за зроблений ними подвиг в ім'я життя прийдешніх поколінь.

Ми пам'ятаємо, щоб не повторити!

Views: 104 | Added by: ВЗШ№3 | Date: 26.04.2023 | Comments (0)

21 квітня 2023 року для здобувачів освіти 9-А класу ліцею №13 «Авіор» начальник ВЗГ БПП м.Кременчука Кривошапка Є. А. провела годину спілкування на тему: «Протидія домашньому насильству».

 

Views: 111 | Added by: ВЗШ№3 | Date: 21.04.2023 | Comments (0)

Отримувати подарунки завжди приємно. Чи не так? А вигравати їх ще краще. Нещодавно проходив розіграш книги Ніки Добаченко "Таємниця Білостока". Бібліотека ліцею потрапила у десятку щасливчиків.

Книги у жанрі фентезі - це чудова можливість на декілька годин відірватися від реальності й зануритись в абсолютно інший світ фантастичних істот, дивовижних персонажів та міфів.

Читаючи рядок за рядком, ми переживаємо цілу купу емоцій, уявляємо яскраву картинку у себе перед очима замість букв. Це все робота фантазії. Вона показує світ, який нас захоплює, ми стаємо головними героями, боремося з драконами, мандруємо чудернацькими світами. Це те, що в реальному житті неможливо. Тому жанр фентезі такий популярний серед підлітків.

"Таємниця Білостока" немов чарівний ключ, відчиняє вам двері до містичних паралельних світів, що перетинаються крізь простір і час. Оповиті давниною козацьких звитяг та легендами про втрачені скарби, мужні воїни з'являються у новій подобі у сучасному світі. Чи зможуть самопожертва та сила віри змінити хід подій на шахівниці споконвічної боротьби Добра та Зла?

Якщо вас зацікавила ця книга, ласкаво просимо до бібліотеки!

Views: 106 | Added by: ВЗШ№3 | Date: 18.04.2023 | Comments (0)

Весна прийшла.

І знов Великдень з нами!

І сонце посміхається

привітно.

Нехай у кожнім серці,

мов у храмі,

панує мир

    і радість квітне!

Великдень (Пасха, Воскресіння Христове) - головне й найдавніше свято християн. Згідно з християнською вірою, у цей день відбулося Воскресіння Спасителя. Дата свята щороку обчислюється за місячно-сонячним календарем. Великдень символізує відродження світу. Найурочистіший момент Служби Божої настає опівночі, коли священник сповіщає : "Христос воскрес!"

Усі присутні відповідають: "Воістину воскрес!" Після служби процесія тричі обходить навколо церкви, а потім розпочинається освячення обрядових страв.

Традиційними атрибутами Великодня є паска, крашанки та писанки.

Великодні повір'я

  • Якщо дитина народилася в пасхальну неділю, то вона неодмінно стане відомою, знаменитою людиною. Той же, хто народився на пасхальному тижні, буде мати міцне здоров'я.
  • Хороша прикмета на Великдень почути зозулю - це віщує поповнення в сімействі, а молодим дівчатам - швидке заміжжя.
  • Дівчата в цей день наводили красу - освячене червоне пасхальне яйце клали у воду, а потім цією.  водою вмивалися.
  • Мами захищали своїх дітей таким чином - починаючи з Великодня і тиждень потому малюкам натщесерце давали спочатку шматочок освяченої паски і лише потім тільки годували іншою їжею.

        Народні прикмети

  • На Великдень повинна бути така сама погода, що й на Благовіщення.
  • Коли на Великдень ясно світить сонце, то через три дні піде дощ.
  • Якщо хмарно і накрапає дощик, то буде гарний врожай.
  • Якщо на другий день Великодня ясна погода – літо буде мокре, якщо хмарна – літо буде сухе.

Христос воскрес! Усе радіє,

Сміється сонечко з небес,

Прозора річечка леліє -

Христос воскрес!

Христос воскрес!

В траві фіалочки зітхають

І пролісок тремтить увесь,

Розквітла яблунька аж сяє –

Христос воскрес!

Христос воскрес!

Дзвенять пташки у полі, в лісі

І дзвін співає до небес,

Де білі хмарки розплилися

Христос воскрес!

Христос воскрес!

М.Верес

 

Views: 112 | Added by: ВЗШ№3 | Date: 13.04.2023 | Comments (0)

Пропонуємо на весняних канікулах відпочити і помандрувати до різних бібліотек світу. Завжди цікаво отримати нові враження, відкрити для себе щось нове, побачити інший спосіб життя. Отже, поїхали!

І перша зупинка – це  американська Бібліотека Конгресу – НАЙбільша бібліотека світу. Книг в ній близько 155 млн., завдяки сучасним технологіям всі її книги оцифровані, а відвідувачів щороку близько 1,7 млн.

 

 

Однією з НАЙкрасивіших бібліотек світу вважають Австрійську Національну бібліотеку у Відні. Вона окрім розкішного оформлення, знана великою колекцією рідкісних книг, серед яких, наприклад, книги Фрідріха ІІІ.

 

НАЙбільш інноваційна бібліотека знаходиться в Сінгапурі, це Публічна бібліотека Бішан. Її особливість – спеціальні звукоізольовані приміщення з кольорового скла у яких можна читати, сидіти, мріяти, або обговорювати зі співрозмовниками книгу. Процес видачі книг повністю автоматизований.

НАЙстаріша бібліотека світу – Швейцарська бібліотека абатства Санкт-Галлен, була створена при монастирі ще у 612 році. В будівлі, оздобленій у стилі рококо, зберігаються більше 160 тисяч давніх рукописів та їх оцифрованих аналогів.

НАЙменші бібліотеки в світі з'явилися на вулицях Нью-Йорку. В них є місце тільки для одного читача. В яскраво-жовтій будові зберігається 40 книг.

Сподіваюся, що мандрівка була приємною.

Views: 122 | Added by: ВЗШ№3 | Date: 23.03.2023 | Comments (0)

Поезія є не просто частиною загальноосвітньої культури, а й одним з геніальних досягнень людства. Особлива енергетика поезії здатна вести за собою, об'єднувати та надихати. Всього кілька поетичних рядків можуть передати романтичні почуття та філософські роздуми, радість життя і біль втрат. І байдуже, якою мовою написані талановиті вірші, – почуття й емоції, які вони висловлюють не знають кордонів.

Щорічно 21 березня святкують Всесвітній день поезії.

З нагоди такого чудового свята пропонуємо вашій увазі книжкову виставку «Поезія – це мова всеосяжна».

 

Views: 128 | Added by: ВЗШ№3 | Date: 22.03.2023 | Comments (0)

22 лютого 2023 року інспектор Кременчуцького РУ ГУ ДСНС Ірина Вітко для учнів 9-А класу нашого ліцею провела урок з правил пожежної, мінної безпеки та поводження на воді.

Views: 125 | Added by: ВЗШ№3 | Date: 22.02.2023 | Comments (0)

« 1 2 3 4 ... 18 19 »
Вхід на сайт

Пошук
Календар
«  April 2024  »
SuMoTuWeThFrSa
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples
  • Copyright MyCorp © 2024
    Website builderuCoz