Меню сайту
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2023 » April » 26 » Чорнобиль... Чорний біль нашої землі
13:16
Чорнобиль... Чорний біль нашої землі

Чи знаєш ти, світе,

Як сиво ридає полин,

Як тяжко, як тужно

Моєму народу болить!..

Борис Олійник

Чорнобиль... Чорний біль нашої землі. І скільки б не минуло років, все одно це слово полум'янітиме чорним вогнищем скорботи.

Назва ця, Чорнобиль, походить від назви різновиду гіркого полину чорнобилки. Спочатку так іменувалося давнє населення, потім - місто, а згодом і електростанція. Як грізне попередження, була послана нам звізда Полин, і мало хто знав, що у Книзі книг - Біблії - говориться про полин і пов'язану з ним страшну катастрофу.

26 квітня 1986 року о 1 годині 23 хвилини 40 секунд, коли всі безтурботно спали, над четвертим реактором Чорнобильської атомної електростанції нічну пітьму розірвало полум'я. Мирна щаслива весна перестала існувати для жителів Полісся.

Чорнобильській катастрофі присвоїли сім балів з 7 можливих за міжнародною шкалою ядерних подій (INES), що зробило її найбільшою техногенною катастрофою тих часів. Слід зазначити, що 7 балів також присвоїли аварії на АЕС Фукусіма-1, Японія, в 2011 році, де в результаті землетрусу теж сталася катастрофа.

У результаті аварії було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від ефекту атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945 році.

Ядерні дощі пройшли так далеко, що дійшли навіть до Ірландії.

Рудий або іржавий ліс – це ділянка соснового лісу в безпосередній близькості від Чорнобильської АЕС. Дерева взяли на себе потужний удар радіації, який "пофарбував" хвою в цегляний колір. Кажуть, що ліс під час пожежі міг послужити джерелом вторинного радіоактивного забруднення, тому частину найбільш зараженої деревини вирішили поховати. Згодом екосистема почала відновлюватися і на цьому місці почали рости молоді сосни.

800 тисяч чоловіків ризикували своїм життям та здоров'ям, аби запобігти наслідкам аварії і стабілізувати ситуацію. Вони трудилися в зоні підвищеного ризику, піддаючись впливу радіації.

Учасники ліквідації аварії на ЧАЕС при житті заслуговують на увагу і подяку держави. Вони мають право розраховувати на повномасштабну компенсацію за втрату здоров'я і перенесені нервові і моральні потрясіння, за зроблений ними подвиг в ім'я життя прийдешніх поколінь.

Ми пам'ятаємо, щоб не повторити!

Переглядів: 105 | Додав: ВЗШ№3
Всього коментарів: 0
Name *:
Email *:
Code *:
Вхід на сайт

Пошук
Календар
«  April 2023  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples
  • Copyright MyCorp © 2024
    Website builderuCoz