Меню сайту
Статистика

Total online: 1
Guests: 1
Users: 0
Головна » 2023 » October » 26

Ще в давнину люди створили сім чудес світу. Є і ще одне диво, не менш цікаве. Воно знайоме кожному з нас, але люди настільки звикли до цього творіння людства, що рідко замислюються над його цінністю. А диво це завжди лежить під рукою, як справжній друг, напоготові щохвилини прийти на допомогу, навчити, порадити, підбадьорити, розповісти. Це - книга. Її оспівували і в прозі, і в поезії, а ми вам пропонуємо ознайомитись з пам'ятниками у вигляді книги. Ось деякі з них.

Україна, Коломия
Скульптура представляє собою розгорнуту книгу, а витесані з каменю сторінки справді вражають пластикою і філігранним виконанням. На звороті - традиційний символ Галичини - лев. Сама скульптура витесана із цільного піскового каменю. Ця книга вшановує пам'ять перших коломийських видавців братів Білоусів, а поміж тим вона символізує пошану до друкованого слова, як основи цивілізації.

Ізраїль, Хайфа
У липні 2007 року, у мальовничому парку Кіслак, що знаходиться на території Хайфського політехнічного інституту, з'явився незвичайний пам'ятник-монумент, присвячений книзі і писемності. Він є велетенською (заввишки 2,8 м., шириною 0,5 м. і вагою 4 т.) бронзовою скульптурою у вигляді старовинного фоліанта, з якого "висипаються" цифри і букви алфавітів різних народів світу. Пам'ятник покоїться на спеціальному бетонному постаменті, виконаному у формі книжкової полиці.

США, Кошоктон
В американському місті Кошоктон (штат Огайо) перед будівлею Публічної бібліотеки розташована унікальна книжкова скульптура. Вона встановлена у 2004 р. до 100-річчя бібліотеки є величезною купою з 100 книг, на якій сидить хлопчик і читає. Одна книга - це один рік з життя бібліотеки.

Туркменістан, Ашхабад
Пам'ятник книзі "Рухнама" встановлено в Ашхабаді. Монумент заввишки з двоповерховий будинок являє собою копію книги. Увечері обкладинка книги відкривається, і сторінка перетворюється на екран, на якому за допомогою проектора показують документальний фільм про становлення нації.

Німеччина, Берлін
У Німеччині в 2006 році, в Берліні на площі Бебельплатц біля бульвару Унтер ден Лінден перед будівлею університету Гумбольдта був відкритий двадцятиметровий пам'ятник вагою 35 тонн, що складається з 17 книг німецьких авторів. Називається він "Der moderne Buchdruck".

Польща, Лескі
Під час книжкового ярмарку, що проходить в місті Лескі було урочисто відкрито перший у Польщі пам'ятник книзі. Монумент розташований в центральній частині міста, прямо на старовинній ринковій площі.

Китай, Пекін
Велетенський бронзовий пам'ятник на кампусі Університету Цинхуа в Пекіні. На обкладинці величезного тому - китайські ієрогліфи і цифри, а з них проступає обличчя людини. Тема композиції - якщо немовля з'являється з утроби матері, то людина як особа формується завдяки книгам. 

АОЕ, Шарджа
У центрі площі перед Культурним Центром у Шарджі встановлено єдиний у своєму роді пам'ятник, що зображує розгорнуту книгу з написом арабською в'яззю. Це пам'ятник Корану. Висота монумента - 7 метрів, дві величезні сторінки книги мають розмір 4,2 на 2,4 м. Він декорований скляними мозаїками і знаходиться в центрі восьмикутника, оточеного квітами, розташованими на терасах у три рівні.

За матеріалами журналу "Шкільна бібліотека".

Ласкаво просимо до бібліотеки переглянути даний матеріал на плакаті.

 

 

Views: 40 | Added by: ВЗШ№3 | Date: 26.10.2023 | Comments (0)

Вхід на сайт

Пошук
Календар
«  October 2023  »
SuMoTuWeThFrSa
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples
  • Copyright MyCorp © 2024
    Website builderuCoz